Twente straks walhalla voor mountainbikers

HENGELO - Medewerkers van de Regio Twente willen de streek promoten onder mountainbikers. De 70 kilometer lange mountainbikeroute door Twickel was vorig jaar de pilot voor de aanleg van veel meer routes. Een tweede route door Lankheet bij Haaksbergen is bijna klaar en gesprekken voor nieuwe routes op de Herikerberg tussen Markelo en Goor, rond Enschede, in Tubbergen en in Dinkelland zijn voorzichtig opgestart. Mountainbikers kunnen nu al terecht rond het Rutbeek en het Hulsbeek. Overwogen wordt de routes aan elkaar te koppelen zodat een compleet netwerk ontstaat. De regio Twente beschikt over een budget van bijna een half miljoen euro voor dit doel en de provincie Overijssel is bereid de portemonnee te trekken.

Projectleider Albert Groen van de Regio Twente wil kwalitatief hoogwaardige routes aanleggen waarbij overleg met grondeigenaren, natuurliefhebbers en vrijwilligers van mountainbikeclubs belangrijk zijn. "Bij de aanleg van de route in Twickel probeerden we de moutainbikers in goede banen te leiden", zegt Groen. "Wij willen dat zij uit de buurt van het park bij het kasteel blijven omdat daar veel wandelaars zijn." Bij de aanleg van de route in Twickel waren vrijwilligers van vijf verenigingen betrokken. Zij namen een groot deel van het werk, dat uiteindelijk zo'n 80.000 euro kostte, voor hun rekening.

"We zitten nog in de startfase", benadrukt Groen. "We willen nog onderzoeken waar bijvoorbeeld op de Herikerberg een route kan komen. Wie zijn de grondeigenaren. Wat zijn de mogelijkheden?" Volgende week is hierover een eerste gesprek onder meer met de eigenaar van het landgoed Weldam. Dit voorbereidende werk vraagt om de nodige zorgvuldigheid. Volgens Groen is mountainbiken geen hype zoals nordic walking dat zou zijn geweest. De belangstelling voor deze vorm van fietssport is groot en groeit nog steeds. Bosbouwkundige Patrick Jansen die ook graag de mountanbike pakt, adviseert de Regio Twente bij de aanleg van de route. Hij was eerder betrokken bij de aanleg van de route in Twickel.

5 oktober 2011