Mannenkoor voor één keer in grote optocht Markelo

MARKELO Ze hebben een mooi plekje gevraagd en gekregen. Het Markelo’s Mannenkoor doet zondag voor de eerste en tevens laatste keer mee aan de grote optocht van het dorpsfeest in Markelo.

„Onze gemiddelde leeftijd ligt op 63 jaar”, legt Willem Niessink uit. „Dat is veel te hoog. Daar moeten we een keer iets aan doen. Want onze vaste activiteiten zoals het ophalen van oud papier en de verkoop van potgrond komt op een kleine groep mensen neer die nog goed ter been zijn.” Niessink is zelf pas twee jaar actief bij het Mannenkoor. „Ik was tien jaar donateur en bezocht steeds de open dag van het koor. Maar naast mijn drukke baan was ik ook bij de vrijwillige brandweer. Toen ik 55 jaar werd en afscheid moest nemen heb ik me aangesloten bij het koor. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het is zo leuk als je samen zingt. Soms zelfs vierstemmig.”

Acht weken is bijna dagelijks gewerkt aan de wagen die in de kapschuur bij de familie Leuverink aan de Rijssenseweg is gebouwd. „Sommigen hebben er hele dagen aan gewerkt. Het ging boven verwachting goed”, vertelt Niessink die het ontwerp en zelfs een maquette voor de wagen maakte. Het kiezen van een pak had heel wat voeten in aarde. „Sommigen wilden in Hawaii-kleding, anderen vonden dat onzin en wilde casual gekleed, een gestreept overhemd met een grijze broek. Maar een groep wilde liever in een zwart pak. Maar dat zou weer te stijf en oubollig zijn. We hebben toen maar voor casual gekozen.”

„Maar net de laatste dag, op het moment dat een kraanwagen het dak op de kapel tilde kwam het regenwater met bakken tegelijk naar beneden. „Er was geen weg terug. We moesten door en het dak goed vastmaken. We hebben alle zeven een nat pak opgelopen.” Een zeil moest voorkomen dat nog meer rode greffel van het dak spoelde. Het gras op de vloer en de geluidsinstallatie komen er zaterdag pas op.

Op de wagen is niet zomaar een muziekkapel gebouwd. „Dat is een wens van veel Markeloërs”, zegt Maurice Hargeerds. „We hebben hier veel mensen die actief zijn met muziek, Nootzaak, Joy, Markant, de boerenkapel, de Fanfare en de jeugddrumband.” „Ooit stond er een muziekkapel bij hotel Lightendael”, herinnert Rinus Heyenk zich. Zeventien leden zingen zondag op de wagen. „We laten een breed repertoir horen. Russische, Italiaanse, Duitse en Engelse muziek. Maar ook nummers als Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot en natuurlijk het Markelose Volkslied.” Even later staat het gezelschap op straat bij de auto van Niessink om de CD te beluisteren, die het koor vorig jaar tijdens het 40-jarig bestaan opnam. „We zijn ooit een keer landelijk kampioen geweest in de C-klasse. We zingen op een redelijk niveau. Even luisteren. Dan kun je horen wat we kunnen.”

Vanavond is de Maarkelsen Meutoamd. De Travelin Band treedt dan op. Zaterdag staat in het teken van het vogelschieten vanaf 13.00 uur en ‘s avonds treedt Broadway op. De optocht met in totaal 23 wagens begint omstreeks 13.30 uur.

25 augustus 2011