'Ik ben een echte entertainer'

MARKELO - Optreden is zijn lust en zijn leven. "Mensen vermaken, dat doe ik het liefst", vertelt Dinand Leferink (53). "Als mensen na afloop zeggen: wat heb ik het gezellig gehad, dan is voor mij de avond geslaagd. Ik ben een echte entertainer." Arne Jansen, bekend van de evergreen Meisjes met rode haren, is zijn grote voorbeeld. Maar pas enkele dagen geleden verscheen zijn eerste cd. Tanzcafé is de titel. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Want zijn leven lang trad hij op.

Leferink is de laatste van zeven jongens die opgroeide op Erve De Kappe aan de Kapperdijk. Kappie werd zijn bijnaam en is nu zijn artiestennaam. Van een lege waspoedertrommel, wat potdeksels en een appelmoesblik maakte hij een drumstel en een omgekeerd maggieflesje met een papiertje er om heen werd zijn microfoon. Op de deel trad hij op voor familie en buren en die vonden dat prachtig. Lola van de Kings, Let it be van de Beatles zong hij. Maar zijn voorkeur ging toen al uit naar Duitse slagers, zoals Ein Festival der Liebe. Ook schreef hij teksten voor liedjes die hij direct op band opnam voor andere groepen.

Kappie drumde bijvoorbeeld bij de Cherry's, bij het Salland Combo, het dansorkest TSM en hij speelde in de Oale Big Band van Apollo in Goor waar hij ook zong. Kappie had zijn eigen band, maar hij viel ook vaak in. "In de jaren '60 en '70 traden bij Bill's Bar en Dieka in de bouwvak bijna elke avond bands op, zoals Peter en zijn Rockets, de T-set en Ferrari. We hebben toen ook een nummer gespeeld in de pauze van de Wierdense Revue. Nachten niet van kunnen slapen. Nu, 30, 40 jaar later ben ik uitvoerend producent van de Ode aan de Wierdense Revue. Gek he? Dat geeft me kriebels."

Kappie werkt nu vijf jaar bij New Entertainment Theaterproducties in Enschede waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de programmering van tientallen feesttenten. Daarvoor was hij onder meer verzekeringsagent, makelaar en pr-man van Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo. Maar altijd bleef de muziek hem trekken. Tot voor kort speelde hij in het bekende showorkest Remix Partyband. Hij werd voorzitter van de dorpsfeest en regelde uiteraard de muziek voor het festijn.

In maart begon Kappie met de opnames voor de cd. Elke week twee avonden de studio in. Kappie presenteert zijn cd op 20 november om 15.30 uur in Bills Bar. Alle liedjes zijn in het Duits. "De Nedelandse markt is verzadigd. Ik hoop er nieuwe optredens door te krijgen. Mensen staan de hele dag op scherp tijdens hun werk. Als je ze met muziek uit de dagelijkse sleur haalt, ze plezier hebben en dansen, dan geeft me dat zoveel energie."

4 oktober 2011