Bewoners Laarstraat vrezen meer overlast

GOOR Bewoners aan de Laarstraat vrezen grote overlast in hun straat als de gemeente eenrichtingsverkeer instelt in een deel van de Molenstraat. Taxichauffeur Gerrit Boomkamp die is geboren en getogen in de Laarstraat verwacht een grote toename van verkeer wanneer het voornemen van het gemeentebestuur doorgaat. B en W willen eenrichtingsverkeer instellen in de Molenstraat tussen de Bunschotenstraat en de Voorstraat op ’t Schild. In het centrum van Goor wil het gemeentebestuur dertigkilometerzones instellen en plateaus aanleggen op kruispunten zoals de Laarstraat/Herman Heijermansstraat.

„De gemeente verplaatst het probleem alleen maar”, zegt Marion Velderman die vlakbij de kruising van de Laarstraat en Herman Heijermansstraat woont. „Straks is daar de overlast weg, maar zitten wij in de problemen.”

Omdat de gemeente bezig is in de Irisstraat en de Stationsstraat rijden de lijnbussen tijdelijk door de Laarstraat, zo is de bewoners verteld. „Maar enkele maanden geleden bleek plotseling dat tijdelijk definitief is geworden. De bussen blijven bij ons door de straat rijden. De kopjes rammelen in de kast als een bus langs rijdt. In de spits stroomt het verkeer hier toch al heel langzaam door en kijken de buspassagiers zo in onze huizen. We zijn onze privacy kwijt.” De plannen van de gemeente liggen ter inzage tot 1 november en op 3 oktober van 17.00 tot 20.00 uur is er nog een inloopavond in het gemeentehuis. Maar de bewoners weten nu al dat zij bezwaren gaan maken. Boomkamp stelt voor de pijn te verdelen door een deel van het verkeer door de Van Kollaan te laten rijden. Ook zou hij graag zien dat de bus ontheffing krijgt om toch door de Molenstraat te mogen rijden als deze straat een eerichtingsweg is geworden. De bus zou dan tegen het verkeer in moeten kunnen rijden. Bij de initiatiefnemers van de bezwaren horen ook nog Daniël Boer en Ronny van Dijk. De bewoners trekken binnen enkele dagen met brieven de wijk in om meer steun te verwerven tegen het besluit van het gemeentebestuur.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de hoeveelheid verkeer in de Laarstraat toeneemt, evenals in de Bunschotenstraat en de Enterseweg. Maar als de kruising Laarstraat/Heijermansstraat gelijkwaardig is geworden zal het verkeer in de Laarstraat juist beter doorstromen omdat het stopbord verdwijnt. De suggestie om meer verkeer door de Van Kollaan te laten rijden wil de gemeente nog afwegen bij het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor Goor. „De hoeveelheid verkeer in de Molenstraat tussen de Voorstraat en de Bunschotenstraat zal fors verminderen. In dit deel komt meer ruimte voor fietsers. Bij de T-aansluitingen (onder andere de Voorstraat) is sprake van één rijrichting minder, waardoor de verkeersveiligheid toeneemt.”

26 september 2011