Peer van Veen: ‘Kunst is de jus van het leven’

GOOR De kunstuitleen Hof van Twente, die afgelopen zomer verhuisde naar de bibliotheek, houdt voortaan regelmatig exposities. Voor de eerste tentoonstelling is Peer van Veen uitgenodigd omdat hij 75 jaar werd. Hij schilderde boerderijen in Stokkum, beken, houtwallen en rivieren- en duinlandschappen, stillevens, portretten en naaktmodellen. „Ik hou van felle kleuren en veel licht”, vertelt hij in zijn woning aan de Van Effenstraat. Zijn landschappen komen tot stand tijdens omzwervingen bij voorkeur door de Franse Provence en Languedoc, maar ook door Twente en de Achterhoek.

Peer van Veen woont sinds 1973 in Goor. „Daar heb ik nooit spijt van gehad. Vanaf hier tot aan Markelo is één groot bos. Dat is mijn achtertuin.” Van Veen gaf tekenen en handvaardigheid in het Canisiuscollege in Almelo en in een dependance van Crea in de Malberg in Goor totdat de school werd gesloopt.” Zijn laatste expositie was tien jaar geleden in de Waerdenborg in Holten. Peer van Veen interesseert zich al heel lang voor kunst. „Ik was heel jong toen we in Nuenen waren. Ik wist dat Vincent van Gogh daar gewerkt had. Zijn vader was daar dominee. Ik heb toen aangebeld in het huis naast de kerk en kreeg een rondleiding in het voormalige atelier van Van Gogh dat toen werd gebruikt als opslagruimte. Ik deed later de opleiding voor M.O. handvaardigheid en kreeg kunstgeschiedenis. Daar haalde ik een negen voor.”

Na zijn opleiding ging hij aan de slag op Aruba waar zijn drie kinderen werden geboren. Terug in Nederland brak de energiecrisis uit en voor een auto met een kenteken van de Antillen krijg je geen benzinebonnen. Hij kocht toen een brommertje waarmee hij naar Almelo op en neer reed. Op zoek naar een atelier kreeg hij via vrienden het adres van een boerderij aan de rand van Borculo aan de Oude Nettelhorsterweg waar hij nog steeds twee of drie keer in de week werkt. Maar ook geeft hij zo nu en dan nog lezingen en workshops, zoals onlangs voor mantelzorgers uit Hof van Twente. „Kunst is de jus van het leven. Of je nu theater maakt, een muziekinstrument bespeelt of op ballet zit. Het is belangrijk dat je je niet alleen interesseert voor materiële zaken, maar ook met expressie bezig bent en je fantasie gebruikt.” De expositie in de bibliotheek opent vrijdagmiddag om 16.00 uur de deuren. De tentoonstelling is geopend op vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur. 1 november 2011