Omwondenden bank getuige kraak

MARKELO Bijna iedereen in hartje Markelo was woensdagnacht rond 02.00 uur getuige van de kraak van een pinautomomaat aan de Grotestraat. Dat kan bijna niet anders want met een enorme knal kondigden de overvallers hun klus aan.

Arno Kormeling van de kaaswinkel tegenover de geldautomaat dacht dat het weer die rotjongens waren die na een bezoek aan Bill's Bar vuurwerk afstaken terwijl ze wachtten op het taxibusje. "Ik was terug van de wedstrijd FC Twente Benfica en wilde de samenvatting op tv bekijken. Maar ik was in slaap gevallen. Ik schrok overeind en ben naar buiten gelopen. Ik dacht iemand is tegen mijn auto geknald. Pas toen zag ik een auto dwars op de weg. De wagen reed vooruit en dan hard achteruit tegen de gevel van de bank, weer vooruit en weer hard achteruit. Er liepen gasten bij die kennelijk geen haast hadden. Het leek alsof dit professionele inbrekers waren. Ze hadden een witte tas bij zich en liepen rustig rond. Er gebeurde nog bijna een ongeluk toen één van de drie wilde instappen terwijl de wagen hard achteruit ging."

"Heb je al verteld van onze dochter", vraagt zijn vrouw Harriët. "Mijn dochter kwam met een vriendin aanrijden op een scooter toen de overvallers nog bezig waren. Gelukkig hadden zij de helderheid van geest om even om te rijden. Anders reden zij de kerels zo in de armen." "Ik beefde over mijn hele lichaam", vertelt Anne van der Vegt die boven de Rabobank woont. "Ik kon niet meer helder denken. Ik was bang voor een harde knal. Maar die kwam niet meer. Die heb ik helemaal niet gehoord. Die was al geweest. Daar ben ik kennelijk door heen geslapen. Maar ik zag wel die drie kerels met die auto bezig."

Volgens andere getuigen had het drietal bivakmutsen op en een mijnwerkerslampje op het hoofd. "Ik dacht dat een huis was ontplofd door een gaslek?, vertelt Arie Blankenstijn. "Ik ging voor het raam staan en zag toen die auto dwars op de weg hard achteruit rijden. Die wagen, volgens mij een Mercedes (anderen spreken van een BMW,red.), moet behoorlijk beschadigd zijn. Ik probeerde 112 te bellen. Maar kwam er al niet meer door. Iedereen was aan het bellen." "Ik durfde niet te kijken", vertelt Aaltje Harmsel. "Ik heb maar twee uur geslapen. Zaterdagnacht heb ik ook niet geslapen door uitgaande jongeren." "Het komt wel steeds korter bij", concludeert Gerry Wissink.

Volgens de politie pleegden de dieven een zogeheten plofkraak. Bij een plofkraak laten criminelen gas door het geldluik naar binnen lopen. De geldautomaat wordt daarna tot ontploffing gebracht. In Markelo vernielden de daders om de hoek van het pand met een auto de gevel van het gebouw om zich toegang te verschaffen. Daarna konden zij de bankbiljetten verzamelen en meenemen.

17 augustus 2011