Margo Kosters wil Hengelo omtoveren in fair trade gemeente

GOOR Eerlijke handel ofwel fair trade lijkt de rode draad in haar leven. Margo Kosters (20) geboren en getogen in Goor, is bezig de gemeente Hengelo om te toveren tot fair trade gemeente, ze helpt mee eerlijke kleding te verkopen tijdens het modespektakel op 11 september in het centrum van Hengelo en ze werkt al even lang aan een groot festival (Jong en Fair) in Arnhem op 16, 17 en 18 september.

Margo Kosters liet zich inspireren door haar moeder die jaren actief is voor de Wereldwinkel en door Edu Hoek, bekend van Kindvriendelijk Goor. "Ik heb zelf altijd meegedaan het houtdorp bouwen. Ik wilde ook een keer begeleider zijn en daar leer je heel veel van." Ze kreeg de smaak te pakken van het vrijwilligerswerk. "Je leert samen te werken in een team en krijgt verantwoordelijksheidgevoel."

In de tweede klas van de middelbare school hielp ze mee bij een actief van de kankerbestrijding toen haar vader ziek werd door darmkanker. Ruim twee weken voor het lentefeest stierf haar vader. "Veel mensen waardeerden het dat ik doorging en niet bij de pakken ging neerzitten."

Via vriendinnen kwam ze daarna in contact met de Internationale Bouworde die sociale projecten in Oost Europa steunt. Ze werkte drie weken in een tehuis voor meervoudig gehandicapte kinderen in KroatiŽ. "Leerzaam en dankbaar werk." De vakbond CNV koos haar uit 127 jonge mensen om naar Cambodja te reizen en daar de toestand van de arbeiders in de textielfabrieken te onderzoeken. "Vaak is er nauwelijks schone lucht, hebben de werkers geen rechten en werken er een hele dag voor drie dollar."

Het resultaat van het bezoek legde het CNV vast in een video op Yout Tube: The Worker can wait. "Sindsdien kijk ik anders tegen kleding aan. De makers verdienen er nauwelijks iets aan. Vooral de tussenhandel verdient er geld mee. Maar Kosters ziet wel steeds meer eerlijke kleding. Zo zijn merken als Gaastra, Nudie Jeans en McGregor over op eerlijk geproduceerde textiel.

Volgende week begint Kosters aan haar studie culturele antropologie, zeg maar volkenkunde. Ze is positief over de toekomst. "Vooral jongeren staan open voor eerlijke handel", vertelt ze terwijl haar moeder nog een glaasje fair trade sap inschenkt. "Door de sociale media weten wij precies wat er in de wereld gebeurt. Ik denk dat mensen liever een goed en eerlijk geproduceerde spijkerbroek kopen dan een broek waar alleen een paar tussenhandelaren rijk aan worden. En duurzaam is best hip. Kijk maar naar merken als Starbucks en Ben en Jerry's. Fair trade heeft de toekomst."

29 augustus 2011