‘Geloven vinden elkaar bij kerststal’

GOOR Er hebben zich nog geen moeders met baby’s gemeld, maar Joke Vermaat heeft er alle vertrouwen in dat dit gewoon op tijd gaat gebeuren. Want op 11 december van 12.00 tot 16.00 uur is er weer een levende kerststal bij de Olde Smidse in de Grotestraat tijdens de kerstmarkt Winter Wonderland.

De meeste mensen komen voor het kinderke Jezus dat onder een electrisch dekentje een half uur figureert in een kribbe vol stro. „En als het onrustig is neemt Maria het kind op de arm”, vertelt Joke Vermaat. Zij organiseerde vorig jaar voor de eerste keer de levende kerststal.

„De stamgasten, een wagenbouwgroep van het School- en Volksfeest, organiseerde tot voor een jaar of vijf een levende kerststal”, vertelt Vermaat. „Ze verkochten rookworsten waarvan de opbrengst naar de clubkas ging. Ze hielden de kerststal een heel weekeinde. Maar zij zijn op een gegeven moment gestopt.” Vermaat pakte als lid van de evangelisatiecommissie van de Baptistengemeente De Ark en tevens oud-wagenbouwer, de draad vorig jaar weer op. „Mijn zusje werkt in een bloemenzaak en is actief bij de ondernemersvereniging Goor Collectief. Zij vroeg mij of ik een kerststal wilde organiseren.”

„We willen ons als baptisten graag laten zien in Goor. Veel mensen denken dat we streng gelovig zijn en sommigen wijzen ons misschien na. Maar met de kerststal kunnen we ons op een positieve manier presenteren aan het publiek. Dit is echt oecumenisch. Als de verschillende geloven elkaar ergens kunnen vinden dan is het wel rond de kerststal.” Een aantal wagenbouwers helpt mee met de bouw van de kerststal, anderen lenen schapen, een groep vrijwilligers speelt het kerstverhaal dit jaar vanuit de drie wijzen en het katholieke jongerenkoor gebruikt de kleding vlak voor de tijd nog voor een ander doel. Er gebeurt van alles vlak voor de kerstdagen. Van elke baby wordt een foto gemaakt in de kerststal en op een site geplaatst waar mensen de foto’s kunnen downloaden.

„Dit is echt heel leuk om te doen. We krijgen veel positieve reacties.” Joke Vermaat, moeder van drie kinderen in leeftijd van zeven, veertien en zeventien jaar, is ook actief voor Athletes in Action waarbij sporters praten over hun geloof, ze is actief bij de zondagschool van De Ark, ze houdt bijbellezingen in huis en geeft alphacursussen, dat is een soort introductie voor het Christelijk geloof waarvan ze ook mede-organisator is.

Belangstellenden die hun baby, in leeftijd tot ongeveer een jaar, een half uurtje in de kerststal willen leggen kunnen zich melden bij jokevermaat@home.nl of via 06 4130 5016

21 november 2011