Viering 40 jaar Ichthus is net een sprookje

MARKELO De ongeveer 140 leerlingen van de oecumenische basisschool Ichthus hebben gisterochtend hun nieuwe schoolplein in gebruik genomen en balonnen opgelaten waarmee tevens de aftrap is verricht van een feestweek in het kader van het 40-jarig bestaan van de school. Samen met Dolf Moed van een reizend theater hebben kinderen daarna aan een voorstelling rond het sprookje 1000 en 1 nacht gewerkt die zij donderdagavond om 19.00 uur opvoeren aan familieleden en vrienden in sporthal De Haverkamp. Het schoolplein telt onder meer een nieuwe klimwand, een wip wap, zitjes en klimrekken. Het verkeersplein moet er nog komen.


Vanmorgen beginnen de kinderen met het nationaal schoolontbijt waarna zij samen met de leerkrachten een vossenjacht houden in Markelo. Donderdag oefenen de kinderen nog een keer voor de voorstelling van 's avonds.

De oprichting van een oecumenische school was 40 jaar geleden bijzonder in Nederland. "Soms denkt een enkeling dat we een zwaar christelijke school zijn", zegt Aletta Geuzinge. "Maar dat is natuurlijk grote onzin. Iedereen is hier welkom."

29 oktober 2011

Vrijwilliger Mooijman dagelijks op basisschool

MARKELO Bijna elke dag is Sander Mooijman als vrijwilliger te vinden in de basisschool Ichthus aan de Jacob Ooststraat in Markelo. Sinds hij tien maanden geleden ontslag kreeg steekt hij met liefde de handen uit de mouwen in en rond de school van zijn kinderen. De leerlingen en het personeel vieren deze week het 40-jarig bestaan van de basisschool.

„Het liefst laat ik me omscholen”, vertelt Mooijman, die al een jaar of vijf deel uitmaakt van de ouderraad van de school. „Kinderen die een beetje schuchter zijn of niet goed kunnen meekomen een handje helpen, dat vind ik heel leuk. Ik mag af en toe streng zijn als ik maar rechtvaardig ben, zo is mij verteld.” Mooijman heeft het naar zijn zin op de basisschool waar hij pal naast woont. „Meestal zijn vrijwilligers op scholen dames”, vertelt hij gestoken in een pak van Ali Baba. Want vanmorgen figureert hij in het sprookje van Duizend en één nacht dat wordt opgevoerd in het kader van de feestweek. Ook zit hij achter de knoppen van de geluidsinstallatie tijdens de opening van de feestweek en maakt hij natuurlijk foto’s.

„In het begin keken mensen wel eens vreemd op. Wat doe jij hier? Ze verwachten dat vrouwen vrijwilligers zijn op basisscholen. Maar nu is iedereen aan mij gewend.”

Mooijman is timmerman en calculator en kreeg ontslag omdat er momenteel weinig werk is in de bouw. „Ik vind het sowieso belangrijk wat te doen, iets te kunnen betekenen voor een ander.”

Als lid van de ouderraad werd hij al snel coördinator klussen. Oude coniferen maakten plaats voor speeltoestellen als een duikelrek en een wip. Wat tegels heeft hij vervangen of recht gelegd en ook houdt Mooijman toezicht op donderdag en vrijdag op school tijdens het overblijven. Maar ook bij de voetbalvereniging Sportclub Markelo maakt hij zich verdienstelijk. Hij bracht 35 jeugdscheidsrechters bij elkaar.

„Ik heb geleerd dat als je vrijwilligers bij elkaar wilt brengen, bijvoorbeeld voor het opknappen van het schoolplein, je concrete afspraken moet maken. Dus bijvoorbeeld zaterdag van twee tot vier gaan we toestellen plaatsen. Dan zijn mensen best bereid om mee te helpen. Je moet een timmerman alleen niet laten vegen, maar juist dat werk laten doen waar hij goed in is.”

Mooijman wil graag met mensen werken. „Ik zou ook wel werk willen doen in de zorg, met geestelijk gehandicapten bijvoorbeeld. Maar ik geloof dat voor omscholing op het moment geen geld meer is. Als de mogelijkheid zich voordoet zou ik me graag willen omscholen en een nieuwe stap in mijn leven willen maken.

31 oktober 2011