Hortensiadief teistert Hilly en Gerrit al jaren

DIEPENHEIM - Verdrietig en boos zijn zij. Gerrit Huitink en Hilly Wormeester uit Diepenheim hebben al enkele jaren last van een hortensiadief. Iemand knipt meestal in het voorjaar en in het najaar complete stengels uit hun hortensia’s. Hilly is daar heel verdrietig over.

Hilly plantte één van haar hortensia’s samen met haar inmiddels overleden man. „De plant bloeide elk jaar hoog op”, vertelt Hilly. „Maar doordat er de afgelopen jaren steeds stukken soms tot de grond toe zijn afgeknipt ziet de plant er niet meer uit.” Daarom heeft zij samen met Gerrit, met wie ze enkele jaren samenwoont, een rigoureuze beslissing genomen. Alle hortensia’s gaan er nu definitief uit.

Gerrit die tot voor enkele jaren in Oldenzaal woonde, had ook daar al last van hortensiadieven. „Ze kwamen in het voorjaar en knippen aan de straatkant stukken uit de plant. Maar hier komen ze ook gewoon achter je woning.” Ze duwt enkele takken vol blad opzij en dan is het goed zichtbaar. Verschillende stengels zijn vlak boven de grond afgeknipt. Andere hortensia’s worden niet ontzien.

„Ik kreeg op een gegeven moment het gevoel: ze moeten mij hebben”, vertelt Hilly. „Maar toen ontdekte ik dat ook bij de buren stekjes worden gestolen. De brutaliteit dat ze helemaal achter je huis zitten te spoken. De politie zegt dat er een handel in stekjes van hortensia’s bestaat en op internet is te lezen dat de stengels worden gebruikt om drugs van te maken.” Deskundigen waarschuwen voor het roken van poeder uit de plant. Mensen kunnen blijvend schade oplopen aan de hersenen.

Het tweetal overwoog een camera met bewegingsmelder te plaatsen maar gezien de hoge kosten zijn ze daarvan afgestapt. Ook plaatsten ze bewegingsmelders die geluid maken. „Maar als het regent gaan die apparaten ook af en doe ik geen oog dicht. Ik wil me er niet meer aan ergeren. Daarom halen we nu alles er uit.”

27 oktober 2011