‘Als ik verdrietig ben dan zing ik gewoon even wat, dan is het zo over’

DELDEN Het was heel spannend. „Mijn benen trilden toen ik op kwam. Maar op het moment dat de muziek begon en ik eenmaal op het podium stond voelde ik me helemaal vrij.” Floortje Derks (11) won zondag Hofpopvoice 2011 in theater De Reggehof in Goor met het nummer Someone like you van Adele. Ze was de beste van de achttien basisschool in de gemeente Hof van Twente. De jury was vol lof over haar warme stem en haar indrukwekkende podiumpresentatie.

„Ik kon de mensen in de zaal niet zien. Alleen de bezoekers op de eerste rij. Het optreden was heel leuk. Ik sta graag op het podium. Die adrenalinekick. Ik voelde in mezelf dat het goed ging. Ik had nu de kans om het goed te doen, om te laten zien wat ik kan.” Toen de uitslag bekend werd was ze verrast. „Ik dacht: Yes, ik heb gewonnen. En toen ik de beker kreeg was ik helemaal blij.”

Vorig jaar won haar beste vriendin, Geeske de Bruijn, Hofpopvoices 2010. Geeske zat bij haar in de klas op basisschool De Toonladder. Maar Geeske sloeg een klas over en gaat nu al naar het voortgezet onderwijs, naar het Grundellyceum in Hengelo. „Nu kan ik mijn beker naast die van haar plaatsen”, lacht Floortje.

Beide vriendinnen komen nog steeds regelmatig bij elkaar over de vloer. Ze printen songteksten uit en bespreken nieuwe liedjes. „We zoeken ook liedjes op You Tube”, vertelt Floortje in haar ouderlijke woning aan de Noordwal. Ze tikt dan de naam van de artiest en het nummer in met het woordje karaoke. „Dan krijg ik de muziek zonder de stem.” Floortje heeft nog geen zangles gehad. Ze wil binnenkort naar Popscool aan de Drienerstraat in Hengelo. Ze heeft zich ook ingeschreven voor The Voice Kids op televisie waarvoor ze al auditie heeft gedaan in Amsterdam en een ronde verder is gekomen. Floortje heeft wel een verklaring hoe het komt dat zij zo muzikaal is. „Toen ik nog bij mijn moeder in de buik zat, speelde mijn moeder regelmatig een muziekdoosje af.” En toen ze anderhalf jaar was neuriede ze al een melodie. „Dat is heel bijzonder voor een kind van die leeftijd”, zegt haar moeder trots. En bijna alle ooms en tantes doen wel iets met muziek in hun vrije tijd.

„Mijn oom speelt in een band en heeft mij al eens gevraagd om te zingen in die groep. Maar ik ben eigenlijk wel een beetje te jong daarvoor.” Vanaf haar achtste begon Floortje regelmatig liedjes te zingen. Beyonce en Rihanna zijn haar favoriete zangeressen. En elke vrijdagavond kijkt ze natuurlijk the Voice of Holland op tv. „Als ik wat ouder ben wil ik ontwerpster van mode worden, maar het liefst zangeres. Als ik zing word ik vrolijk. Als ik verdrietig of chagerijnig ben of ik heb ruzie gehad met iemand dan zing ik gewoon even wat. En dan is het zo over.”

28 november 2011