Dubbel netwerk glasvezel in Markelo

MARKELO Twee concurrerende bedrijven willen in Markelo glasvezelnetwerken aanleggen. Cogas uit Almelo is eind vorige week al begonnen en Reggefiber in Rijssen inventariseert op dit moment nog de behoefte waarna het bedrijf een besluit neemt.

„Als meer dan dertig procent van de bewoners aansluitingen willen gaan wij aan de slag”, zegt woordvoerster Esther Reinders van Reggefiber die de situatie in Markelo ‘bijzonder’ noemt.

Via het nieuwe netwerk kunnen consumenten straks internetten, tv kijken, radio luisteren en bellen. Glasvezel maakt nieuwe diensten rond beveiliging van gebouwen en zorg mogelijk. Reggefiber is in 150 gemeenten actief en telt 840.000 aansluitingen, ongeveer tien procent van het totaal in Nederland. Cogas is met 80.000 aansluitingen actief in negen gemeenten in Twente. De gemeenten zijn aandeelhouders van Cogas. „Cogas legt ook in het onrendabele buitengebied glasvezelkabels”, zegt woordvoerder Danny de Vries van Cogas. „Reggefiber doet dat niet. Dat is voor hen commercieel niet interessant.”

Beide ondernemingen hebben met elkaar overlegd over de aanleg van het netwerk in Markelo, om eventueel samen op te trekken. Die gesprekken zijn gestopt waarna Cogas begon met de aanleg van het nieuwe netwerk. „Pas als dertig procent van de bewoners in Markelo een aansluiting wil beginnen we met de aanleg van ons nieuwe netwerk”, zegt Reinders. De terugverdientijd van de investering bedraagt twintig jaar. Reinders zegt dat Reggefiber een compleet pakket diensten kan aanbieden. Cogas betrekt het signaal op de kabel van Ziggo. Maar hoe Cogas dat straks doet op het glasvezelnet, waarvoor andere apparatuur nodig is dan op de koperleiding, is nog niet duidelijk. Of straks twee glasvezelnetwerken naast elkaar liggen in Markelo is ook onduidelijk. „Daar is niemand bij gebaat”, zegt Reinders. Maar volgens manager Menno van Dijk van Cogas is dat heel goed mogelijk. Hij suggereert zelfs dat Reggefiber kan meeliften en een glasvezelkabel kan leggen wanneer Cogas dat ook doet. „Om overlast bijvoorbeeld bij winkels zoveel mogelijk te beperken.” De aanleg van ‘glas’ in Markelo is voor Cogas een proef. Welke volgende plaats glasvezel krijgt van Cogas wil Van Dijk niet zeggen. De concurrent leest mee.

7 november 2011