Bronzen hoofd voormalige arts Gewin gestolen

DELDEN - Het kunstwerk van het hoofd van de voormalige arts Jan Willem Antoon Gewin is gestolen. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het bronzen kunstwerk van de sokkel gehaald door drie bouten los te draaien.


Buurtbewoners van de Dokter Gewinstraat wisten gistermiddag nog niet dat de kop was weggehaald. Maar ze spraken wel hun verontwaardiging uit over de diefstal van het werk dat er al jaren staat. Dokter Gewin was huisarts in Delden tot zijn dood in 1957.

Lokale kunstenaars vrezen dat metaaldieven het bronzen werk hebben meegenomen en vrezen dat het hertje op het Keszthelyplein bij de Langestraat /Kerkstraat ook aan de beurt is.

Volgens raadslid Paul Gerritsjans is het hoofd een jaar of tien, vijftien geleden ook al eens van de sokkel gehaald. Maar toen ging het om een ludieke grap.
21 september 2011

Gemeente wil kunst beter beschermen tegen diefstal

Kunstwerken in Hof van Twente krijgen een betere bescherming tegen diefstal. Dit gebeurt na aanleiding van de verdwijning van het bronzen hoofd van de Deldense arts Dr Gewin, ruim een week geleden. Het gemeentebestuur van Hof van Twente wil in overleg met de stichting Beeldende Kunst bekijken of kunstwerken, zoals het hertje op het Keszthelyplein aan de Langestraat in Delden, kunnen worden gelast. Dieven konden het hoofd van Dr Gewin vrij makkelijk meenemen door enkele bouten los te draaien. „Dit is de eerste keer dat een bronzen beeld gestolen is in onze gemeente”, zegt Harry van der Mark van Hof van Twente. Kunstenaar Jan Wierda die op een steenworp afstand woont van de sokkel waar het beeld stond, betreurt de diefstal. „Het is een kwestie van tijd dan stelen ze brugleuningen en ander metaal”, zegt Wierda, die het kunstwerk van Leeser een mooi, traditioneel portret noemt. Leeser maakte ook het provinciaal verzetsmonument in Markelo. „Ik hoop dat de mallen van het hoofd van Gewin nog bestaan zodat het opnieuw kan worden gegoten.” De gemeente heeft aangifte gedaan van diefstal.

28 september 2011