Groene vingers blijven bij vergrijzende fuchsiavereniging

MARKELO De vlag hangt uit bij openluchttheater de Kösters Koele in Markelo. De Maarkelse Bellenkreenk bestaat 25 jaar. Maar tegelijkertijd is er bezorgdheid. Want er is al jaren geen nieuw lid ingeschreven. De vijftig mensen van de fuchsia- en subtropische kuipplantenvereniging zijn allemaal grofweg tussen de zestig en tachtig jaar. Tot en met zondag houden zij een grote expositie in aan de Potdijk dagelijks van 10 tot 18 uur.


Mede-oprichter Gerrit Kooijmans weet nog precies hoe het allemaal begon. „Lammertink van restaurant de Kopren Smorre kwam op het idee in zijn zaak kuipplanten en fuchsia’s te exposeren”, vertelt hij. „Elco Brinkman die vaak bij hem at, opende de tentoonstelling.” De belangstelling was zo groot dat een keer ruim 40.000 bezoekers werd geteld. „Het idee was Markelo te promoten als fuchsiadorp. En je ziet nog steeds, zoals in de Tolweg, fietser afstappen om van de prachtige planten te bekijken”, vertelt voorzitter Ria van Bolhuis. „De fuchsia is een echte boerenplant. Bijna op elk erf hier in de omgeving vind je fuchsia’s.” Na de Kopren Smorre verhuisde de tentoonstelling naar de Hoestinkhof in Stokkum waar de leden van de vereniging ‘s nachts de planten bewaakten voor vernielzichtige jeugd uit Bill’s Bar en Dieka van de Kruusweg. Daarna koos de vereniging voor het openluchttheater Kösters Koele.

Vooral de echte kenners van de fuchsia komen op de met meer dan duizend planten tentoonstelling af. „De fuchsia vraagt veel aandacht”, legt Van Bolhuis uit. „De plant heeft veel bloemen en prachtige kleuren.” „’s Avonds geniet ik in mijn tuintje vol fuchsia’s die ik zelf heb gekweekt”, zegt Kooijmans. „Maar steeds minder mensen kweken nog fuchsia’s. Jonge gezinnen hebben vaak stenen tuinen”, lacht Van Bolhuis. „Maar we gaan door zolang het nog kan. Onze leden worden of zijn al grijs. Maar we houden groene vingers.” 10 augustus 2011