Buurt: ‘trek fietspad door langs Europalaan’

DELDEN Omwonenden van de Langestraat, de Oranjebuurt en De Braak West willen dat de provincie het fietspad langs de Europalaan doortrekt vanaf de rotonde tot aan de Bernhardstraat. Veel fietsers van de scholengemeenschap Twickel, onder wie kinderen uit Bentelo, en de basisschool Twickelo fietsen hier regelmatig over de stoep tegen het verkeer in wanneer zij naar huis gaan.

De provincie wil drie kruisingen in Europalaan de komende maanden verbeteren. Omwonenden vinden dat dit een mooie gelegenheid is om ook het probleem met de fietsers aan te pakken. Zij hebben gisteren al een zienswijze ingediend bij het bestuur.

De provincie wil de rotonde op de kruising Langestraat Europalaan vergroten en de voorrangssituatie veranderen zodat fietsers voorrang krijgen. Punt is echter dat veel fietsers niet om de rotonde heen gaan maar de kortste weg (aan de verkeerde kant) nemen van school naar huis. Volgens omwonenden heeft de NS daarom al de overweg aangepast. Fietsers die aan de ‘verkeerde kant’ van de Europalaan naar huis fietsen vinden een overwegboom op hun pad als er een trein aan komt. Er ontbreekt een stuk tweebaans fietspad tussen de basisschool Twickelo en de kruising met de Bernhardstraat.

Directeur Michiel van ‘t Erve van de basisschool Twickelo kent het probleem. „We hebben een denktank vorig jaar opgericht en daarin onze wensen kenbaar gemaakt. De kinderen die bijvoorbeeld naar Bentelo gaan zouden twee keer de Europalaan moeten oversteken. Dat doen zij niet. Zij gaan gewoon tegen het verkeer in.” Volgens Van ‘t Erve hebben leden van de denktank met ambtenaren van de provincie gesproken over het doortrekken van het fietspad. „Maar dat zou technisch niet mogelijk zijn. Er zou geen of te weinig ruimte hiervoor zijn bij de Galgenmaten.” Volgens de provincie krijgen fietsers op de nieuwe rotonde straks voorrang waardoor zij makkelijk de rotonde kunnen passeren. „Maar onze zorgen blijven dat veel jongeren toch gaan kiezen voor de kortste weg.” Ook fietsen veel mensen door rood op de kruising Europalaan, Rupperink, Galgenmaten. De nieuwe verkeerslichten verkorten straks de wachttijden.

Of de provincie besluit om aan de wensen in de zienswijze tegemoet te komen is nog onduidelijk. De komende weken kunnen nog zienswijzen worden ingediend in Zwolle.

20 september 2011