Hof gaat besparen op energie

MARKELO Het gemeentebestuur van Hof van Twente timmert flink aan de weg op het gebied van energiebesparing. Het adviesbureau Royal Haskoning heeft een plan geschreven voor een nieuwe, duurzame wijk in Markelo, De Esch 3. Aannemers bouwen er in de persiode 2015 tot 2025 ongeveer honderd woningen. De woningbouwvereniging Viverion wil er vijftig woningen bouwen met zonnepanelen en zonneboilers. De corporatie wil een lokaal bedrijf bij het project betrekken. De gemeenteraad van Hof van Twente heeft 200.000 euro gereserveerd voor het project.

Het gemeentebestuur van Hof van Twente werkt ook samen met Countus, Stimuland en de Rabobank bij de inkoop van zonnepanelen voor agrariŽrs. Een subsidieregeling was binnen een dag overtekend tot 750.000 euro, terwijl er Ďmaarí een half miljoen beschikbaar was. Mensen die waren uitgeloot staan op een reservelijst. De eerste zonnepanelen is al geplaatst. Het energieverbruik in het gemeentehuis moet de komende jaren met tien procent omlaag, zo heeft het bestuur zichzelf opgelegd. Met slimme meters brengen deskundigen sinds kort in kaart hoe zij de installaties beter kunnen inregelen en efficiŽnter kunnen gebruiken. Ook wil het bestuur in kaart hebben waar lantaarnpalen staan die geen functie hebben en dus uit kunnen.

28 september 2011

Stadsraad wil twee electrische auto's laten rijden

12 oktober 2011

DELDEN De stadsraad van Stad Delden heeft 25.000 euro verdiend met het project Duurzaam Delden van de provincie Overijssel. Met het geld koopt de stadsraad jute tassen met daarop het logo van de voormalige gemeente Stad Delden. De nieuwe tassen moeten de plastic zakken vervangen, een belangrijke vervuiler van het milieu.

"De jute tassen gaan twee of drie jaar mee", zegt voorzitter Binne Visser van de Stadsraad. "In 1997 was Delden de groenste stad van Europa nu willen we graag de duurzaamste stad worden." Met het geld, dat de stadsraad kreeg omdat de raad genomineerd is voor de hoofdprijs van 200.000 euro, koopt een aannemer een speciale warmtepomp voor zwembad De Mors dat de komende maanden wordt gerenoveerd. De pomp zet koele lucht om in warmte voor de douches. Het systeem is geschikt voor een aansluiting op zonnecollectoren. Maar die komen er alleen wanneer de stadsraad de hoofdprijs binnensleept.

Het derde onderdeel van het duurzaamheidsplan is de aanschaf van twee electrische auto's. Het idee is om jonge mensen via een maatschappelijke stage boodschappen te laten halen. "Dat scheelt veel SUV in de binnenstad", zegt Visser. "Vanuit het woonservicegebied Delden kwam het initiatief om ouderen in een busje naar het centrum van Delden te brengen voor de boodschappen. Wij kwamen op het idee om dit project uit te breiden en ook iets te doen voor jonge mensen. Het komt vaak voor dat beide ouders werken en geen tijd hebben om boodschappen te doen. Wanneer zij bijvoorbeeld vijftien euro per jaar betalen en drie euro voor elke rit kunnen we misschien kostendekkend zijn. Maar dan moeten we wel de hoofdprijs winnen om de auto's te kunnen kopen."

Tot 1 november kunnen belangstellenden stemmen op het project Duurzaam Delden. RTV Oost zendt op 24 oktober een promotiefilmpje over Delden uit waarin de drie facetten van het plan aan de orde komen.