‘Iedereen is hier vrijwilliger’

DIEPENHEIM Een bijzondere vrijwilliger is Marianne Jonkhans die direct bij de oprichting in 1980 lid werd van de Kunstvereniging Diepenheim en de laatste jaren allerlei interviews hield met kunstenaars om de informatie in begrijpelijke taal over te brengen aan jongeren en volwassenen. „Kunstenaars hebben altijd een helder verhaal over hun visie op de wereld”, schetst ze haar taak als vrijwilliger om het publiek iets te vertellen over de kunstenaar. „Bijna elke kunstenaar heeft een speciale kijk op de wereld. Die gegevens probeer ik over te dragen aan onder meer kinderen.”

Als concreet voorbeeld noemt zij het werk van Meike Martijn die in de zomer van dit jaar in het nog niet verbouwde Drawing Center met tekeningen duidelijk probeert te maken dat elke man wel vrouwelijke trekjes heeft en omgekeerd. Elke vrouw heeft wel mannelijke trekjes. „Ze onderzoekt mannelijkheid en vrouwelijkheid.”

Voor de opening van het nieuwe Drawing Center vrijdagmiddag benaderde het bestuur van de kunstvereniging Marianne Jonkhans met de vraag of zij nog iets leuks kon bedenken voor het feest. „Tekenend naar het Drawing Center kan ik daar iets mee, vroeg ik me hardop af”, vertelt ze in het gebouw van de Kunstvereniging aan de Grotestraat in Diepenheim. „Dus heb ik vrijwilligers gevraagd een loper te maken vol tekeningen. De loper komt te liggen tussen dit gebouw en het nieuwe Drawing Center, zo’n 270 meter verderop. Dat vind ik een gastvrij onthaal. Ik vraag me alleen af of mensen ook over de loper lopen of er langs gaan om de tekeningen beter te kunnen zien.”

Jonkhans studeerde aan de AKI in Enschede en woonde enige tijd in Hilversum voordat zij verhuisde naar Diepenheim. „Toen ik hier kwam wonen had ik een gesprekje met de burgemeester van Diepenheim. Het is hier cultuur dat iedereen vrijwillig iets bijdraagt aan de gemeenschap. Dat is de schoonheid van de stad. Ik had het geluk dat de kunstvereniging hier actief is. Wat hier gebeurt is volgens mij uniek in Nederland. Hier krijgen kunstenaars de kans hedendaags werk te maken. Wij stimuleren hen te innoveren. Er is maar één instituut in Nederland die dat doet. Het is jammer dat lang niet iedereen in Twente zich daarvan bewust is.”

Maar behalve intermediair tussen kunstenaar en consument steekt Marianne Jonkhans ook de handen uit de mouwen bij schoonmaakklusjes. „En straks help ik mee een vaatwasser te verhuizen. Als er iets gedaan moet worden hoef je hier maar even rond te bellen om hulp. Even een kwartiertje bijspringen, soms een uurtje.”

Marianne Jonkhans volgde een opleiding kinderverzorging waardoor zij geboeid raakte door de illustraties in kinderboeken. „Ik begon op de AKI met tekenen maar studeerde af in gemengde media. Ik leerde er ander denken.” In Diepenheim kwam zij bij de kunstvereniging in een warm nest terecht. „Honderd meter lopen vanaf mijn huis kom ik bij kunstenaars terecht uit Italië en Frankrijk en dat allemaal in zo’n klein stadje. Bijna elke keer is het alsof ik door een toverstokje wordt aangeraakt.”

10 oktober 2011


DIEPENHEIM De stad Diepenheim nadert een nieuwe mijlpaal in haar eeuwenlange bestaan. Op 14 oktober om 15.30 uur opent commissaris van de Koningin Ank Bijleveld het nieuwe Drawing Centre. De voormalige kleuterschool die daarna is omgetoverd tot galerie Nijenhove is de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd en verfraaid. Het plafond van het gebouw is verhoogd en de vloer verlaagd en er zijn meer ramen in gekomen om de exposities van tekenwerk beter tot haar recht te laten komen.

"Dit is het eerste nationale centrum voor hedendaagse tekenkunst", zegt curator Arno Kramer van het Drawing Centre. "Behalve ruimtelijke beeldende kunst en kunst in de openbare ruimte is tekenen sinds drie jaar een van de speerpunten van Kunstvereniging Diepenheim." Onder leiding van Kramer zijn er tentoonstellingen, presentaties, mastersclasses en symposia geweest.

Maar vanaf 14 oktober is er een gerenoveerd gebouw beschikbaar specifiek geschikt voor tekenkunst. De opening van het tekencentrum is ook het begin van de uitvoering van het project Kunstwerk Diepenheim. Zeven panden krijgen opknapbeurten. Over ruim drie jaar, eind 2013, moet het werk, waarmee elf miljoen euro is gemoeid, klaar zijn.

Onder het motto Tekenend voor Diepenheim biedt het openingsprogramma tot en met 7 december zeer gevarieerd werk van 25 kunstenaars uit Nederland, Belgie en Duitsland op zes locaties. Kramer wil met de brede expositie de ambitie van het Centre als internationaal platform voor hedendaagse tekenkunst benadrukken.

Bijzonder aan het nieuwe Drawing Centre is onder andere de enorme panelen die opgehangen aan het plafond naar voren en naar achteren geschoven kunnen worden. "De kunstenaar kan groot werk ophangen", vertelt Ingrid Bosman, zakelijk leider van de Kunstvereniging. "Het gebouw is heel flexibel. We kunnen er twee exposities tegelijkertijd houden."

"We willen graag laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van de tekenkunst", vertelt Kramer. "Een kunstenaar heeft 5000 tekeningen gemaakt en die verwerkt in een film van acht minuten. Maar we hebben ook heel abstract werk en collages. Je kunt hier straks de ontwikkelingen zien van de tekenkunst maar ook de verschillen tussen de kunstenaars."

3 oktober 2011