‘We vormen één groot warenhuis met elkaar’

GOOR Wie goed oplette ontdekte dat het winkelhart van Goor een stuk schoner is geworden. Onkruid is verdwenen en zwerfafval opgeveegd. Reinier van der Veen, de nieuwe centrumcoördinator, glundert. „Ik krijg veel positieve reacties. Maar dit is nog maar het begin”, vertelt hij in zijn dierenspeciaalzaak aan de Grotestraat.

Van der Veen is sinds een maand twee dagen per week beschikbaar voor de nieuwe functie. Er komen feestornamenten in de steegjes tussen het drukbezochte Weversplein en de Grotestraat om mensen van de supermarkten naar de winkels te lokken, bannieren laat hij ophangen in looproutes en zelfs een complete geluidsinstallatie plaatsen. „De sfeer is straks nog prettiger en ik merk dat ondernemers daardoor positiever gestemd raken. Ik ben heel tevreden over wat we nu al hebben bereikt.” Van der Veen deed een ondernemersopleiding en studeerde marketing en logistiek dat hem nu uitstekend van pas komt. Als één van de eerste klussen bracht hij de openingstijden van de winkels in kaart en bezocht hij alle ongeveer 45 detaillisten persoonlijk. „Ik wil graag per branche (voedsel en geen voedsel) dezelfde openingstijden”, vertelt hij. „We moeten voorkomen dat klanten voor een dichte deur komen.”

Een ander doel dat Van der Veen en Goor Collectief zich hebben gesteld is iets doen aan de lege etalages. „De Zuivelhoeve heeft inmiddels een etalage gevuld. Maar de andere moeten nog volgen. Ik ga binnenkort iedereen mailen. Dat gaat zeker lukken.”

Mede door de inzet van de nieuwe centrumcoördinator is de opkomst op de laatste ledenvergadering van Goor Collectief flink gegroeid. „Ik hoop dat mensen de knop omzetten. We zijn als het ware een groot bedrijf met elkaar. We vormen een soort warenhuis. We hebben bijvoorbeeld uitstekende verswinkels. Onze groenteboer is onlangs nog genomineerd. Het gebied bij De Ster ben ik al het versplein gaan noemen. De winkels versterken elkaar omdat ze elkaar goed aanvullen.” „We hebben echt geen onaardig centrum. Ik krijg veel klanten die niet in Goor wonen in mijn zaak. Mensen die spullen nodig hebben om te vissen en zij zeggen dat Goor leuke winkels heeft en dat het personeel heel klantvriendelijk is. Vooral mensen uit het Westen zeggen dat. We doen het zo slecht nog niet.”

De lotenactie via de site welkomingoor.nl draait uitstekend. Meer dan 8000 loten zijn al de deur uit. „Zoveel hebben we nog nooit verkocht.” Voor de langere termijn zou de looproutes tussen Weversplein en Grotestraat verbeterd kunnen worden bijvoorbeeld door het omstreden pand van Brummelhuis aan de Spoorstraat te slopen voor een betere ontsluiting van het plein. En we zouden nog iets moeten doen op het gebied van funshoppen. Een zaak als countrywishes zou zeer welkom zijn.” Het veel besproken masterplan moet voor de lange termijn een goed draaiend centrum van Goor opleveren. „Als de crisis voorbij is hebben we een centrum dat er staat.” november 2011