Atelier kunstenaar Jan Broeze gerenoveerd

MARKELO - De vervallen boerderij met daarin het voormalige atelier van kunstenaar Jan Broeze krijgt zo goed als zeker een opknapbeurt. Gedeputeerde staten van Overijssel hebben een flinke bijdrage in de kosten beschikbaar gesteld.

Toeristen kunnen er na de renovatie overnachten. Met de opbrengst willen de initiatiefnemers de vaste kosten van het gebouw dekken. Nog niet zo lang geleden is al een sgraffito (een techniek waarbij in verschillende gekleurde pleisterlagen wordt gekrast zodat figuren ontstaan) van Jan Broeze verplaatst van de Prins Constatijnschool in Goor naar het buurthuis van Elsenerbroek dat tegenover de voormalige boerderij van Broeze staat. De boerderij staat aan de weg tussen Goor en Enter.

Mede-eigenaar Ed Romeijn van de voormalige boerderij van Broeze reageert voorzichtig positief op het besluit van gedeputeerde staten. ?We hebben alleen een mondelinge mededeling gekregen?, zegt Romeijn. ?We weten nog niet of het plan financieel haalbaar is.? De provincie stelde voor acht soortgelijke projecten 1,6 miljoen euro beschikbaar waarmee een totale investering is gemoeid van 2,5 miljoen.

Romeijn en Agnes Maas kochten twaalf jaar geleden het erf met gebouwen. De buurtschap wil meer toeristen naar het gebied halen, een wens waar de overheden graag aan mee werken onder meer door de vlakbij gelegen Regge weer de natuurlijke loop terug te geven en er wandel- en fietspaden aan te leggen. De stichting Collectie Jan Broeze wil werken exposeren van de op 5 december 1983 op 87-jarige leeftijd in Delden overleden kunstenaar. Jan Broeze hielp zijn broer mee op de boerderij. Maar het liefst tekende en schilderde hij. Na de oorlog was hij lid van de Nieuwe Groep waar ook Riemko Holtrop, Johan en Folkert Haanstra, Henk Lamm en Wim ten Broek deel van uit maakten.

Broeze schilderde boerentaferelen, portretten en landschappen. Hij maakte slechts enkele buitenlandse reizen.

28 september 2011