‘Nu vlieg ik nog 150.000 km straks fiets ik 1500 km’

DELDEN Nu vliegt hij nog 150.000 kilometer per jaar. „Straks fiets ik 1500 kilometer per jaar, van ons huis aan de Rietvinkstraat naar De Zwaan.” Martijn en Katja ten Broeke nemen op 1 januari het hotel over van hun goede vriend Frits Hulshof die de afgelopen tien jaar de loop in het bedrijf terugbracht. Martijn ten Broeke, broer van Tweedekamerlid Han ten Broeke, is nog een paar dagen salesmanager Leaseplan International in tien landen in Europa. Dan gaat zijn grote droom in vervulling. „Als jongetje tekende ik altijd hotels en restaurant”, vertelt hij in de gelagkamer van het hotel. „Ik vond dat altijd zo bijzonder wanneer we op vakantie gingen en dan in een klein Duits hotelletje overnachtten. Het was net of je bij iemand thuis was.”


Maar zijn wens om een horecabedrijf te beginnen komt vooral van zijn oma. „Ik zei altijd: mijn oma bakt de lekkerste pannenkoeken en toen zei zij dat ze wel met mij een pannenkoekenhuis wilde beginnen. Ik tekende alvast het pand. Bij ons thuis was het altijd een zoete inval. Ik kon niet genoeg vriendjes mee naar huis nemen en ze gingen allemaal met een volle maag de deur uit. Dat is echt Twents. Als mensen over de vloer komen moeten ze het gevoel krijgen dat ze welkom zijn.” Martijn ten Broeke ging naar de meao in zijn toenmalige woonplaats Haaksbergen en stapte daarna naar hotel Boekelo met de vraag of zij werk voor hem hebben. „Daarna moest ik kiezen of naar de hotelschool, een studie van vier jaar of twee jaar naar de businees school IVA in Driebergen.” Na overleg met zijn ouders die beiden in het onderwijs werkten koos Martijn voor de IVA, waarna hij zich specialiseerde in de Verenigde Staten en nog een jaar lang in Frankrijk werkte met de verkoop van auto-onderdelen. „Moest ik in het Frans mensen overtuigen dat deze autoradio toch de beste is voor hen. Zo leerde de taal goed.”

Nadat hij trouwde met Katja uit Hengelo woonde het gezin nog in Dusseldorf, Amsterdam en Utrecht om vijf jaar geleden terug te keren naar Twente. Via de serviceclub De Ronde Tafel in Hengelo kwam Martijn in contact met Frits Hulshof van hotel De Zwaan. „Toen we samen jaagden in De Lutte liet ik vallen dat ik De Zwaan best wilde overnemen. Dat had hij goed onthouden. Toen hij vroeg of ik nog interesse had was voor mij niet de vraag of dat nog wilde, maar vooral wanneer ik kon beginnen.” Veel vrienden begrepen in eerste instantie niets van zijn besluit. „Ik keek graag naar het tv-programma Het Roer om en dat wil ik nu ook doen.”

4 november 2011