Henk Blokhorst genomineerd voor vrijwilligersprijs

DIEPENHEIM Een van de genomineerden voor de vrijwilligersprijs van de provincie Overijssel is Henk Blokhorst (64) uit Diepenheim. Een dag in de week helpt hij op zorgboerderij Klein Exterkate in Wiene. Clienten begeleidt hij bij het werk in de geitenstal, het kippenhok en het voeren van de koeien. "Dat is echt heel dankbaar werk", vertelt hij. "Ze zijn blij dat je er weer bent." Maar ook is hij actief bij de voetbalvereniging Diepenheim, met de belijning, mollen vangen, repareren van de doelpalen en het sanitair.

Blokhorst is geboren aan de Gorsveldweg in Hengevelde en werkte in de metaal. Als pijplasser en machinebouwer vertoefte hij ook soms in het buitenland. Bijna veertig jaar woont hij met zijn vrouw Truus in Diepenheim waar hij al na een paar jaar lid werd en nog steeds is van de plaatselijke voetbalclub. Blokhorst was aanvoerder en is nog steeds leider van het vierde elftal. "Soms ging ik om acht uur 's morgens naar het veld. Eerst koffie zetten voor tachtig tot honderd man. Afwassen, en dan kwam mijn vrouw om kwart voor tien het werk van me overnemen. Ging ik warm lopen want om tien uur moest ik op het veld staan. 's Middags had ik soms kantinedienst en dan was ik pas om zeven uur 's avonds weer thuis." 's Winters wanneer de leden in de kantine kaartten sprong Blokhorst ook vaak bij.

Maar toen hij zeven jaar geleden met de vut ging zocht Blokhorst er een vrije tijdsbesteding bij. "Mijn zwager kwam toen met de zorgboerderij", vertelt hij. Een dag in de week is hij er nu te vinden. "We maken vogelkooitjes en mozaik voor de kerstmarkt in Delden. Vlechten manden en gaan soms op stap zoals naar een vogelshow in Rijssen." Bij de zorgboerderij komen mensen met een verstandelijke beperking maar ook mensen die dementeren of een hersenbloeding hebben gehad. "Sinds de bezuinigingen zo'n ander half jaar zijn doorgevoerd is het werk een stuk zwaarder geworden", vertelt Blokhorst. "Eerder kon je in je eentje drie of vier mensen begeleiden. Nu is het vaak één op één. We krijgen veel 'zwaardere' gevallen, mensen die veel meer aandacht vragen." Toch stopt Blokhorst nog lang niet. "Het is er altijd gezellig. De mensen zijn enthousiast en dat geeft voldoening."