Drie weken na blikseminslag zwijgt Angelusklokje Blasius nog steeds

DELDEN Vier vrijwilligers zijn al meer dan drie weken in touw om de schade te herstellen van de blikseminslag op woensdagmiddag 19 oktober. Het Angelusklokje dat om 12 en 18 uur zou moeten luiden is nog steeds stil. „We weten niet wat er kapot is”, zegt koster Karel Gerritsjans van de Blasiuskerk. „Ook de verlichting van enkele wijzerplaten in de toren functioneert niet. De kerktelefoon van de KPN waarmee mensen thuis de kerkdiensten kunnen volgen, ligt er ook nog uit.”

„We hadden zo’n twintig jaar geleden de laatste inslag in de buurt van de kerk”, vertelt Gerritsjans. „Maar toen hadden we niet de helft kapot van wat nu is beschadigd. Tegenwoordig heb je veel meer electronica in de kerk dan toen.” Binnen een dag had Decilux in Hengelo onder meer transistoren in de versterker van de geluidsinstallatie vervangen. „Dat was onze eerste prioriteit”, zegt Gerritsjans. Ook de kapotte lampen zijn vervangen. In de kerk hangen nu zeer zuinige gasontladingslampen. Een groep van acht lampen van 125 Watt (totaal één kilowatt) hebben plaatsgemaakt voor één lamp van 70 Watt in de nok van het schip.

„De eerste kerkdienst kon gelukkig gewoon doorgaan.” Een computer was stuk, maar de harde schijf kon nog worden gered, een laptop was doorgebrand, een printer naar de Filistijnen en telefoons en een reeks zekeringen doorgebrand. Kastjes voor de internetaansluiting lagen er uit en tranformatoren waren gesmolten. De kerkradio (via internet) was vorige week hersteld. Steeds kwamen nieuwe gebreken aan het licht. „Enexis moest eerst de hoofdstop repareren”, legt Gerritsjans uit. „Pas toen ’s avonds de spanning er weer op stond konden we beginnen met onderzoeken wat er uit ligt. We hebben nu bijna alles in kaart gebracht.” Gerritsjans schat de schade op tussen de 3000 en 4000 euro. De kerk is voor blikseminslag verzekerd. Ook bij de buren, Coopers Investors in de voormalige jongensschool Pius X, was schade en bij de electrospeciaalzaak van Baake lag de alarminstallatie er uit door de inslag die ook een computer om zeep hielp. „Mensen hebben bolbliksems gezien in de Peperkampweg, op de Klokkenkamp en in de Langestraat.”

11 november 2011