Meningsverschil over hetstel monument Langestraat

De erfgoedcommissie Hof van Twente en Peter Bijster, eigenaar van het monument op de hoek van de Langestraat en de Noorderhagen in Delden blijven met elkaar van mening verschillen over de aanpak van de restauratie van het pand. Peter Bijster wil een muur langs de Noorderhagen die 'bol'staat afbreken en opnieuw opbouwen. Maar de erfgoedcommissie is van mening dat een aannemer beter de muur kan terugdrukken en verankeren. Deze oplossing zou tevens goedkoper zijn.

"Als Bijster zijn wens wil doorzetten moet hij een sloopvergunning aanvragen", zegt voorlichter Hetty Rothman van de gemeente Hof van Twente. "Het verzoek om de vergunning is ingediend maar niet onderbouwd." Bijster had aanvullende gegevens in een bouwkundig rapport tot woensdag kunnen indienen bij de gemeente, maar hij heeft dat niet gedaan.

Peter Bijster en Rita Bloemena uit Haarlem kwamen in het voorjaar in het nieuws toen zij het oude pand van schilder Bramer kochten. In het pand begon hotel De Zwaan misschien wel 400 jaar geleden, toen Delden nog het domein was van soldaten in Spaanse dienst. De restauratie zou anderhalf jaar in beslag nemen maar het werk ligt al weken stil.

Het voormalige logement dat 400 jaar geleden voor de eerste keer in de boeken opduikt telt liefst 28 strekkende meters aan de Noorderhagen en ook nog een forse stadstuin met een wel, een waterbron plus een waterput van Bentheimer zandsteen waar het kostbare, zuivere drinkwater van de Deldeneres opborrelt uit de bodem. De tuin is zo'n twintig bij tien meter groot en het domein van de fantasie van Rita.

Het stokoude pand ligt net buiten de grachten van Stad Delden, maar binnen de hagen. Dat was een ondoordringbare gevlochten heg van struiken als de meidoorn. Het huidige hotel de Zwaan ligt net buiten de hagen. Wanneer de poorten van Delden om 21 uur 's avonds gesloten werden konden de reizigers alleen nog onderdak krijgen in het logement. Volgens Peter waren dat soms wat onbetrouwbare figuren die er overnachtten.

23 september 2011