Oorlogsmonument Knokploeg kan blijven liggen bij verbreding Azelerbeek

ZENDEREN - Bij de verbreding van de Azelerbeek bij Zenderen ontziet de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van economische zaken het oorlogsmonument van Sietse Hilbrink, Coen Hilbrink en Dirk Ruiter. De herdenkingssteen met het kruis van de door de Sichterheitsdienst vermoordde leden van de Twentse Knokploeg (KP) ligt aan de Retraitehuisweg op een plek waar de beek door een waardevol natuurgebied stroomt. Op verzoek van de eigenaren van het terrein laat de graafmachine het monument met rust.

Het verzet in Twente onder leiding van de Enschedese bakker Johannes ter Horst is vanaf 1942 geleid vanuit Huize Lidwina bij Zenderen. Meer dan vijftig gewapende acties is vanuit het huis van de familie Hilbrink uitgevoerd. De KP maakte een miljoen rantsoenbonnen buit, bevrijdde verzetsstrijders uit de gevangenis en voerde meer dan vijftig gewapende acties uit totdat Duitse soldaten leider Johannes ter Horst aanhield bij een controle. De volgende dag is een inval gepleegd in huize Lidwina. In een vuurgevecht is Coen Hilbrink doodgeschoten op 23 september 1944. Zijn vader, Sietse Hilbrink, en Dirk Ruiter werden overmeesterd en even later vermoord. Johannes ter Horst is dezelfde dag nog gefusilleerd in Usselo. Bron: Twente toen en nu van Gerard Vaanholt.

De verbreding van de Azelerbeek begint volgend jaar na de bouwvakvakantie. Het werk neemt ongeveer twee maanden in beslag. Ook de middeleeuwse Hondeborg aan de Bornerbroeksestraat, een archeologisch zeer waardevol gebied, laat de Dienst Landelijk Gebied links liggen. De Dienst verbreedt de Azelerbeek en legt er poelen aan om bij extreme regenval meer water te kunnen bergen. Ook komen er fiets- en wandelpaden voor recreanten.

Azelerbeek krijgt brede oevers terug in Twickel

AMBT DELDEN De dienst landelijk gebied van het ministerie van economische zaken gaat vanaf de bouwvakvakantie volgend jaar de Azelerbeek tussen de Noordmolen in Azelo en de spoorlijn Hengelo - Almelo in Zenderen verbreden en verfraaien. Onder meer bij de boerderij Graes van Twickel krijgt de beek een tien meter brede oever. Graafmachines leggen er poelen aan. Op een informatieavond in buurtschapscentrum de Hoff in Azelo kwamen donderdagavond 25 bezoekers. De Azelerbeek krijgt zoveel mogelijk de natuurlijke loop terug. Het beekdal verandert met het karakter van het gebied. Soms stroomt het water snel om even verderop weer rustig voort te kabbelen. Langs de huidige loop van de beek komen op sommige plaatsen aan beide kanten tien meter brede stroken met een meer natuurlijke invulling. Door de oevers flauwer te maken komt er een meer gevarieerde plantengroei en dierenwereld. Enkele omwonenden zijn nog niet akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van hun grond langs de oever van de beek. Die stroken zullen niet worden heringericht. Het beekpeil verandert door de uitvoering van dit plan niet. De sloten, greppels en drains die op de oude beek uitkomen, worden op de nieuwe beek aangesloten. De verbetering van de Azelerbeek is onderdeel van het plan Groene Poort om het gebied tussen Borne en Almelo groen te houden.

7 oktober 2011