‘Eenzaamheid bestaat in Bentelo niet’

BENTELO Sinds drie jaar bezoekt Marian Ankersmid-Kroeze uit Bentelo regelmatig een dementerende vrouw die helemaal niemand meer heeft, geen vrienden en geen familieleden. Eerst bezocht ze haar thuis in Bentelo, daarna in het verpleeghuis Sint Elisabeth in Delden. „Het is gewoon fijn als je iets voor iemand kunt betekenen”, vertelt ze in haar woning aan de Morsmanstraat. Ankersmid is veertig jaar actief als vrijwilligster bij de Zonnebloem en is daarvoor afgelopen weekeinde onderscheiden.

Ze is in Almelo geboren, in Albergen opgegroeid en volgde de opleiding verpleegkundige, waarna ze nog twee jaar studeerde voor de HBO-opleiding wijkverpleegkundige. Ze werkte voor het wit-gele kruis onder meer in Beckum en Bentelo waar ze de vader van het raadslid Gerard Ankersmid verzorgde. Zo ontmoette ze haar toekomstige man die toen nog bij kaarsenfabriek Kristen werkte in Delden. Ze trouwden en gingen in Bentelo wonen waar de Zonnebloem Marion benaderde om vrijwilligerswerk te gaan doen. „Ze hadden een verpleegkundige nodig bijvoorbeeld op de ontmoetingsdag. Mijn ervaring kwam geweldig van pas.” In het begin heette dat nog ziekendagen. Nu praten de vrijwilligers liever over ontmoetingsdagen omdat veel ouderen meegaan die niet ziek zijn. Een pastor of dominee gaat soms zelfs mee om een verhaal te vertellen of een eucharistieviering te houden. Marion helpt dan mee met het verstrekken van de medicijnen en de gang naar de wc.

Ongeveer dertien jaar was zij voorzitter van de afdeling Bentelo van de Zonnehof (gemeente Hof van Twente, gemeente Borne en kerkdorp Beckum) en twaalf jaar secretaris van de afdeling. „Bentelo heeft zo’n geweldig fijne groep. Niemand ziet er tegen op wanneer gevraagd wordt iets extra’s te doen of een keer in te vallen. Daardoor heb je hier ook geen eenzame mensen.”

Volgens haar is het platteland anders dan de grote steden, zoals Hengelo en Enschede waar veel meer eenzaamheid voorkomt. Maar ook zijn in Goor mensen alleen, zo weet Ankersmid. Dan gaat de telefoon. Marian denkt dat iemand om haar hulp belt. Maar het is haar zoon. Of ze nog een keer op de kleinkinderen kan passen?

Marian heeft een punt gezet achter haar werk voor de Zonnebloem maar ze blijft actief in het woonzorgcomplex Niehoes in Bentelo waar voor de dagopvang regelmatig eten kookt en koffie schenkt. Ook neemt ze soms de kleinkinderen mee op bezoek bij de eenzame dementerende vrouw in het Sint Elisabethverpleeghuis. „Heb je Cindy, Daisy en Aike meegenomen? Hoewel ze dementerend is kan ze de namen goed onthouden. ‘Ze kunnen hier wel rondlopen’, zegt ze als ik de kinderen niet bij me heb. Alle ouderen vinden kinderen geweldig.” Marion gaat voortaan meer op de kleinkinderen passen.

12 september 2011